Wat is een app?

App is de afkorting van het woord applicatie.
De definitie volgens van Dale:

ap·pli·ca·tie (de; v; meervoud: applicaties)
1 aanwending, toepassing
2 computerprogramma

In de praktijk wordt het woord app echter veelal geassocieerd met mobiele apps  voor smartphones en tablets. Eigenlijk is een app niets anders dan een stukje software, gemaakt om op een specifiek besturingssysteem te werken.

Mobiele besturingssystemen

Als je een smartphone of tablet koopt is één van de eerste afwegingen vaak het besturingssysteem. De populairste systemen op dit moment zijn (gerangschikt op marktaandeel van groot naar klein):

  • Android (Google)
  • iOs (Apple)
  • Windows Phone (Microsoft)
  • BlackBerry OS (Rim)

Marktaandeel mobiele besturingssystemenElk besturingssysteem werkt op een andere manier. Daarom moeten apps specifiek voor een bepaald besturingssysteem geprogrammeerd worden.

Wat kun je met een app?

Eigenlijk alles wat je smartphone of tablet kan, kun je met een app aansturen.
Dus heb je een telefoon met een camera? Dan kun je apps gebruiken om foto’s te maken. Heb je GPS op je telefoon? Dan kun je een kaart-app gebruiken om te zien waar je bent, of een route te plannen.

Veel gebruikte app toepassingen zijn: spelletjes (Angry Birds, Candy Crush), sociale netwerken (Facebook), communicatie (WhatsApp), muziek (Spotify).

Meestal worden al een aantal apps vooraf geïnstalleerd op tablets en smartphones. Deze standaard apps kun je doorgaans ook niet verwijderen.

Hoe installeer je een app?

Elk mobiel besturingssysteem heeft zijn eigen app-winkel waar je apps kunt downloaden, soms gratis en soms tegen betaling.

Dagelijks worden nieuwe apps gelanceerd op alle platformen, maar de grootste groei op dit moment geldt voor  Android.

Ok… en nu?

Nu je weet wat een app is wil je misschien nog meer weten over apps. Stel ons je vraag en we proberen zo snel mogelijk te reageren.

Of lees hier hoe je zelf een app kunt maken.